20220428 EVA wint verkiezingen in Albrandswaard en stand van zaken

Op 14, 15 en 16 maart 2022 vonden gemeenteraadsverkiezingen plaats in Albrandswaard. Na een intensieve campagne-periode begon het nagelbijten. We wisten dan ons verhaal goed was, maar zouden we in de afgelopen jaren met een pandemie, voldoende in staat zijn geweest om de inwoners van Albrandswaard daarvan te overtuigen? Het gevoel was in ieder geval goed en onze lijsttrekker Mariëlle Vergouwe was goed zichtbaar geweest.

Het werd een grote overwinning. Zes van de 21 zetels waren voor EVA, waarmee we weer de grootste partij in de gemeenteraad zijn. Een overwinning die heel dicht in de buurt kwam van onze beste uitslag ooit, in 2010. Een overwinning waarvoor we onze kiezers hartelijk bedanken.

Voor de verkiezingen had EVA zich al uitgesproken voor andere politiek in Albrandswaard. Positieve politiek, waarbij de burger centraal staat en waarbinnen plaats is voor alle partijen en meningen die constructief bijdragen aan het besturen en het verbeteren van Albrandswaard. We willen af van het klassieke coalitie-oppositie denken, dat de gemeenteraad al langere tijd verlamt en leidt tot verzuurde verhoudingen. We spraken ons uit voor een raadsbreed-akkoord waarbij alle partijen met elkaar de contouren vaststellen van wat er moet gebeuren en waarbij aansluitend wethouders worden gezocht, om dat akkoord uit te voeren. Hiermee kan ook het dualisme, de verhouding tussen raad en wethouders, veel beter uit de verf komen.
Hier wordt momenteel aan gewerkt. Partijen bespreken met elkaar de inhoud. Wat zijn de maatschappelijke opgaven en wat willen we bereiken met Albrandswaard in de komende vier jaar. Hoe verbeteren we bijvoorbeeld de jeugdzorg; hoe zorgen we voor een betere verkeersveiligheid en hoe zorgen we ervoor dat er meer betaalbare huizen worden gebouwd. Dit proces moet binnen enkele weken een akkoord opleveren tussen alle partijen in de raad die vooruit willen met Albrandswaard.
Idealiter zoeken we pas daarna naar wethouders die die agenda uit moten voeren. Idee daarvoor is dat vooral de winnaars van de verkiezingen en partijen die geloven in een andere aanpak van de politiek in Albrandswaard, de kans krijgen een wethouder voor te stellen.

Maar die aanpak lijkt nog een stap te ver. Een aantal partijen wil toch nu al weten waar men aan toe is, voor wat betreft de te leveren wethouders. Daarom is een parallel informatietraject gestart, onder leiding van oud EVA-fractievoorzitter Thomas van de Knaap. Hij spreekt momenteel alle partijen en beziet daarbij welke partijen graag meedoen aan de gewenste vernieuwing van de politiek in Albrandswaard.

Als alles volgens schema verloopt ligt er medio mei een raadsakkoord en is duidelijk welke partijen een wethouder gaan leveren voor de uitvoering van dat akkoord.

2022 Verkiezingsoverwinning 1

2022 Verkiezingsoverwinning 2