20201111 ENECO miljoenen – EVA voorstel voor extra geld naar verenigingen afgewezen!!!

EVA voorstel krijgt geen steun, geen extra geld naar verenigingen.
EVA heeft maandag, samen met de NAP, GroenLinks en fractie Frans een motie ingediend die het college vroeg om 1% van de Eneco-gelden direct aan de samenleving te geven.

Dat gaat dus over een bedrag van €170.000. EVA vroeg het college om samen met het gemeenschapsfonds en het Akkoord van Albrandswaard spelregels te maken voor de besteding van deze pot. “We willen graag dat veel mensen direct meeprofiteren van de eenmalige opbrengst van de verkoop van Eneco-aandelen. De gemeente heeft hier 17 miljoen mee verdiend. Het grootste deel wordt direct ingezet om allerlei reserves te vormen en om ruimte te maken in de noodlijdende begroting”, aldus Mariëlle Vergouwe van EVA.

In de motie wordt ook richting gegeven. Verenigingen en andere organisaties die zich bezighouden met ontmoeten, cultuur en sport, zouden een beroep kunnen doen op deze eenmalige spaarpot. “Het is wel zo dat dit maar eenmalig is. Er kunnen bijvoorbeeld wel instrumenten van worden aangeschaft, een verhuizing van RTV Albrandswaard van worden betaald, of attributen voor de musical Rolf, maar op is op. En het geld hoeft echt niet in één jaar op. EVA wil niet op de stoel van verdeler zitten. Mensen weten zelf wel waar het beste in geïnvesteerd kan worden. Daarom is de mening van het Akkoord van Albrandswaard zo belangrijk en heb je ook een groep als het gemeenschapsfonds nodig. Zij zijn al gewend aanvragen te beoordelen en af te handelen. Bovendien zijn zij zelf geen partij. Dat maakt het redelijk onafhankelijk.”

In de voorbereiding was een grote meerderheid enthousiast. Er werd wat gesteggeld over woorden, maar de inhoud bleef overeind. Uiteindelijk bij de stemming bleek dat de coalitiepartijen zich (zoals gewoonlijk) snel aansloten bij de mening van het college. Zij waren terughoudend en begrepen de intentie niet. Geen meerderheid dus. Volgens wethouder van Ginkel en wethouder Goedknegt kunnen verenigingen een beroep doen op de regelingen die er zijn voor het mislopen van inkomsten door Corona.

Maar dat is nu net waar het niet over ging!

Kapelpad Poortugaal